hond in het park

Advies van TIM'sDoe jij mee om jouw huisdier een gezonde vacht te geven?

Ook zo’n last van dieren die veel verharen? Het is echt de tijd van het jaar. De ruiperiode komt er namelijk weer aan. Daarom is het goed om na te denken over een goede vachtverzorging routine voor je maatje. Graag vertellen we je meer over de vacht van jouw maatje en hoe je deze weer kan laten stralen.


Advies van TIM'sHoe kan je het beste omgaan met verharen?

Dit is de tijd van het verharen. Honden gaan van vacht wisselen om helemaal klaar te zijn voor de zomer. In deze periode verharen honden flink. Sommige honden, bijvoorbeeld met langharige honden, kunnen het hele jaar door verharen. Ook dieren die veel binnen zijn, kunnen door de redelijk gelijke temperatuur in huis het hele jaar door verharen. Hier is niet veel aan te doen, behalve de vacht van jouw huisdier op de juiste manier verzorgen.

Advies van TIM'sDe beste vachtverzorging voor ieder type hondenvacht

Een belangrijk onderdeel van een goede vachtverzorging is het kammen en borstelen van je hond. Hoe vaak en met welke borstel je dat moet doen, ligt helemaal aan het type vacht van jouw hond. Zo heeft een kortharig huisdier minder behoefte aan borstelen dan een langharig huisdier. De rui kan redelijk wat invloed hebben op de vachtverzorging van jouw hond. Als de hond in de rui gaat, is het aan te raden om eenmalig te wassen en met een waterblazer uit te blazen om alle losse haren in 1 keer eruit te krijgen. Bij korte vachten kan dit minder relevant zijn.

Hond met kortharige vacht

Kortharige vacht

De kortharige vacht is een erg gemakkelijk te onderhouden vacht. Deze honden, zoals dobermans of chihuahua’s, hebben een gladde vacht met nauwelijks ondervacht. Honden met dit type vacht moet je vooral niet te vaak borstelen. 1 keer per twee weken borstelen en de vacht voorzichtig afnemen met een vochtige doek is genoeg. Een uitzondering is natuurlijk de rui. Dit gebeurt twee keer per jaar en duurt ongeveer drie weken.

Het is aan te raden om een hond met kortharige vacht niet vaker dan een keer per kwartaal te wassen. Tenzij jouw hond natuurlijk veel plezier in de modder heeft gehad. Dan raden we aan jouw maatje vooral te wassen!


logo van TIM'sVoor honden met een kortharige vacht adviseren wij een rubberen borstel.


Hond met stokharige vacht

Stokharige vacht

Een kortharige vacht mét een ondervacht noemen we stokhaar. Dit vachttype komt onder andere voor bij honden als labradors, jack russels en herdershonden. Honden met een stokharige vacht gaan twee keer per jaar in de rui, maar verliezen het hele jaar door hun haren. 1 keer per week borstelen en de vacht voorzichtig afnemen met een vochtige doek is genoeg.

Het wassen van een hond met een stokharige vacht is maximaal een keer per maand aan te raden als jouw hondje vies is. Ook het drogen met een waterblazer is hier enorm aan te raden in de rui.


logo van TIM'sVoor honden met een (lange) stokharige vacht adviseren wij een harkborstel.


Hond met krulharige vacht

Krulharige vacht

Krulharige honden, zoals terriërs en poedels, hebben al wat meer vachtverzorging nodig dan de eerste twee vachttypes. Het is een uitdagende vachtsoort, die soms wat meer specialisme vergt. Naast het wekelijks ontvilten van de ondervacht, is het belangrijk om jouw maatje elk kwartaal met een trimbeurt te verwennen.


logo van TIM'sVoor honden met een krulharige vacht adviseren wij een kam met tanden.


Hond met langharig vacht

Langharige vacht

Dan honden met een lange vacht, zoals collies en de schapendoes. Deze honden mogen regelmatig thuis geborsteld worden om klitten te voorkomen en de vacht te ontdoen van vuil. Bij sommige honden met dit vachttype mag dat zelfs iedere dag gebeuren! Laat deze vacht ook nooit aan de lucht drogen, maar gebruik een waterblazer om klitten te voorkomen.


logo van TIM'sVoor honden met een langharige vacht adviseren wij een pinnenborstel.


Hond met ruwharige vacht

Ruwharige vacht

Honden met een ruwharige vacht, zoals de ruwhaar teckel, wijken af van de rest van de vachten. Zo is het niet aan te raden om deze honden te borstelen of de wassen. Wel zouden we aanraden om een keer per half jaar naar een trimsalon te gaan om te plukken.


slickerborstel

De slickerborstel, ideaal voor alle vachttypes

De slickerborstel is ideaal voor alle vachttypes. Beide lagen vacht worden geborsteld en losse haren worden verwijderd. Ook handig voor ontklitten, of dagelijks borstelen van zware vachten, zoals de golden retrievers.

Advies van TIM'sWaarom een waterblazer?

In de rui kan het een hoop gedoe zijn om je hond te verlossen van de losse haren. Een waterblazer blaast de losse ondervacht en losse haren uit de vacht en kan daarom enorm helpen! Dit verkort de ruiperiode aanzienlijk en scheelt een hoop jeuk en irritatie bij hond. Ideaal voor het baasje, want minder haar in huis.

Advies van TIM'sFijne shampoo voor je maatje: Hery

Hery is het ideale hulpmiddel om de vacht van je maatje er gezond en glanzend uit te laten zien. Van shampoos tot borstels, Hery heeft alles wat je nodig hebt. Het assortiment bevat verschillende soorten producten, elk geschikt voor een specifiek type vacht.